Nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na odporność organizmu, mają silne działanie przeciwzapalne, odpowiadają za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego oraz pracę mózgu.
Tłuste ryby zawierają witaminy A i D, natomiast chude ryby są bogate w witaminy z grupy B.
Nie sposób też pominąć faktu, że ryby stanowią bogate źródło wysokowartościowego białka.Spożywanie ryb może zapobiec zarówno chorobom układu krążenia, jak
również nowotworowym. Jak często spożywamy ryby? Jeszcze do niedawna ryby zajmowały honorowe miejsce na naszych stołach od święta albo w czasie wakacji nad Bałtykiem. Ostatnio sytuacja nieco się zmieniła, ale w dalszym ciągu jemy ich za mało. Rybie mięso jest źródłem białka, witamin A, B i D oraz niezwykle cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych , wzmacniających między innymi naturalną odporność organizmu. Kwasy tłuszczowe omega-3 występujące w rybach zabezpieczają nasz organizm przed miażdżycą, schorzeniami układu krążenia oraz nowotworami. Ryb nie powinny jeść tylko osoby uczulone na ich białko.