Wiosenne przesilenie

Przyspieszona przemiany materii i wzmożona gospodarka niektórych hormonów są naturalną reakcją organizmu na wiosnę. Dla ludzkiego organizmu jest to jednak spory szok. Wbrew pozorom zamiast tryskać energią, właśnie teraz możesz więc czuć się fatalnie. Jak w takiej sytuacji szybko być znowu sobą? Z pomocą przyjdzie nam tutaj plan wiosennej regeneracji. Podstawa to dobra dieta! Koniecznie muszą być w nim uwzględnione warzywa i owoce – chociażby z mrożonek. Jest to niezwykle istotne, ponieważ w okresie przednówka organizm szczególnie potrzebuje minerałów i witamin, zwłaszcza: witaminy D – najobfitszym jej źródłem są produkty mleczne, witamina A, która znajduje się głównie w warzywach i owocach koloru czerwonego lub pomarańczowego. Kolejnymi potrzebnymi nam do prawidłowego funkcjonowania naszego
organizmu witaminami są witamina E, której bogatym źródłem są ziarna i orzechy oraz witaminy C, której największe ilości zawierają owoce cytrusowe, sok z czarnej porzeczki oraz żurawinowy, kiszona kapusta i ogórki , a także natka pietruszki. Nawet jeśli stosujesz zróżnicowaną dietę, możesz o tej porze roku potrzebować dodatkowego wzmocnienia. Żeby wzmocnić swoją odporność, powinno się zażywać suplementy diety zawierające witaminy i minerały.