Aloes stanowi największą roślinną skarbnicę
mukopolisacharydów, które organizm człowieka wytwarza wyłącznie do
zakończenia wzrostu. W późniejszym czasie musi pozyskiwać je z
pożywienia. Wśród nich występuje acemannan, określany mianem „jednego z
najpotężniejszych immunomodulatorów roślinnych”. Zwiększa on aktywność
układu odpornościowego, a szczególnie makrofagów. Na przykład w 1997
roku makrofagi czyli komórki niszczące wirusy, grzyby i drobnoustroje
naukowcy poddali rozłożonemu w czasie acemannowi, a następnie poddany
został atakowi grzybów (Candida Albicans). Makrofagi, które obcowały z
acemannanem przez 10 minut, później zniszczyły trzydzieści osiem procent
grzybów, a wystawione na
działanie tego środka przez godzinę – 98% w
porównaniu z kontrolną grupą, której nie stymulowano acemannanem.
Dowiedziono w ten sposób, że acemannan na tyle efektywnie stymuluje
układ obronny, że ten jest w stanie poradzić sobie z najtrudniejszymi do
usunięcia zarazkami oraz wirusami. Zdaniem niektórych naukowców wartość
miąższu aloesowego należałoby mierzyć według zawartości w nim mukopolisacharydów.